Iraks eerste onafhankelijke fotoagentschap

In een door oorlog versplinterd Irak wil fotoagentschap Metrography etnische, culturele en religieuze barrières doorbreken met visuele verhalen uit alle gemeenschappen. Free Press Unlimited helpt Metrography zich te ontwikkelen tot een professionele organisatie, waarbij steeds meer fotografen zich aansluiten en die internationale erkenning krijgt.

Metrography is het enige onafhankelijke fotoagentschap in Irak. De organisatie telt fotografen uit verschillende hoeken van de Iraakse samenleving, zoals yezidi’s, christenen en Koerden. Samen belichten zij in hun fotografie de vele kanten van de dagelijkse realiteit in Irak; een bijzondere en belangrijke prestatie in een land waar conflict, terreur en versplintering heersen.

Vleugels dankzij professionalisering

Aan het roer van de organisatie staat de bevlogen Ahmed Najm. ‘Vóór ons partnerschap met Free Press Unlimited was ik tegelijkertijd hoofdredacteur, hoofd financiën en de marketingman’, zegt Najm. ‘We ondernamen van alles door heel Irak, maar werden erg beperkt door een gebrek aan personeel en focus.’

Free Press Unlimited hielp Metrography om een flinke professionaliseringsslag te maken. We organiseerden een strategiesessie om de doelen van het agentschap scherp te krijgen. Met financiële steun van Free Press Unlimited kon Najm ook fulltime personeel aannemen, onder andere om hem te helpen met de commerciële kant van het fotoagentschap. Free Press Unlimited coacht Najm en zijn collega’s waar nodig op het gebied van bedrijfsvoering.

De meer doelgerichte werkwijze en een betere taakverdeling gaf Metrography vleugels. ‘Het lukte ons de kwaliteit van ons fotoaanbod te verbeteren en het aantal aangesloten fotografen groeide sinds 2015 van 8 naar 73’, zegt Najm. Afgelopen jaar organiseerde Metrography de tweede editie van haar fotofestival in vijf regio’s, waar tentoonstellingen aandacht vroegen voor thema’s als het online lastigvallen van Iraakse vrouwen.

Overwinning auteursrecht

Het uiteindelijke doel van de professionalisering van Metrography is dat de organisatie financieel onafhankelijk en commercieel succesvol wordt. Een belangrijk obstakel hiervoor is de slechte naleving van de wet op auteursrechten in Irak. Iraakse mediaorganisaties gebruiken regelmatig foto’s zonder een fotograaf daarvoor te betalen – of zelfs zijn of haar naam te vermelden.

Om dit tegen te gaan zette Metrography een vrijwilligersteam op dat copyrightzaken voor het gerecht brengt. Zij boekten afgelopen jaar een belangrijke overwinning: fotograaf Mootaz Sami won een rechtszaak, nadat zijn foto zonder toestemming werd gepubliceerd. Hij werd de eerste fotograaf in Irak die compensatie ontving voor een copyrightschending en gaf zo een signaal aan zijn collega’s dat zij wel degelijk hun brood kunnen verdienen met dit beroep.

Het groeiende succes van Metrography werd eind 2018 bezegeld met een bijzondere erkenning: Najm werd geselecteerd als jurylid voor de prestigieuze World Press Photo-wedstrijd. Een grote eer – en iets dat een paar jaar geleden nog niet mogelijk was geweest volgens Najm. ‘Ik was zoveel verschillende dingen aan het doen, ik kon daar niet eens aan denken’.

Sinds: 2016
Donor: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bedrag: € 70.000


Doneer nu