Onafhankelijke berichtgeving in Noord-Syrië

In het door oorlog verscheurde Syrië is al jaren weinig ruimte voor onafhankelijke media. Toch werkt het radiostation Arta FM in het Koerdische gedeelte van Noord-Syrië al zes jaar lang hard aan meer rust en vrede in de regio door zijn onafhankelijke berichtgeving.

Sinds begin 2018 ondersteunt Free Press Unlimited Arta FM financieel, maar ook operationeel. Het radiostation heeft de afgelopen paar jaar een groeispurt doorgemaakt en kon daarom de ondersteuning van Free Press Unlimited goed gebruiken. Zo gaven we in het afgelopen jaar verschillende journalistieke en organisatorische trainingen aan de redactie en het management van het radiostation. Daarnaast helpt Free Press Unlimited Arta FM om de journalistieke kwaliteit van de programma’s te waarborgen door regelmatig feedback en tips te geven over de inhoud van de programma’s.

Het Koerdische gedeelte van Noord-Syrië waar Arta FM voornamelijk actief is, telt veel verschillende bevolkingsgroepen en Arta FM wil ze allemaal bedienen. Daarom zendt Arta FM al haar programma’s uit in de vier meest voorkomende talen in de regio, zodat iedereen de uitzendingen kan volgen. Voor Arta FM is het bestrijden van extremisme en het stimuleren van harmonie tussen de diverse gemeenschappen een hoofddoel. De radiozender biedt haar luisteraars vooral lokaal nieuws en stelt onderwerpen aan de kaak die door de (lokale) overheid worden genegeerd. Zo behartigt ze de belangen van alle inwoners in de regio.

Noodsituatie

Een goed voorbeeld van het belang van Arta FM is haar berichtgeving over de lakse houding van lokale overheden, toen in december zware regenval en overstromingen de Jazira-regio teisterden. De schade aan infrastructuur en woonhuizen was groot. Arta FM ontving direct meerdere berichten van omwonenden over de nalatigheid en onbereikbaarheid van de lokale overheid tijdens deze noodsituatie. Het radiostation besteedde aandacht aan hun klachten in verschillende programma’s en nieuwsuitzendingen. Tijdens een van de uitzendingen gaven ze het woord aan meerdere gedupeerden, die allemaal bevestigden dat niemand gehoor kreeg op het noodnummer van het gemeentehuis na de overstromingen. Daarnaast bleek de gemeente niet genoeg voorzorgsmaatregelen te hebben getrokken om de schade van de zware regenval te beperken.

Overheid aansprakelijk stellen

Dit werd lang ontkend door de gemeente maar mede dankzij de aanhoudende druk van Arta FM gaf de verantwoordelijke ambtenaar toe dat er niet adequaat was gehandeld. Er werden direct lokale noodcomités opgezet zodat de gemeente in de toekomst beter actie kan ondernemen in geval van nood. Ook kondigde de locoburgemeester tijdens de ochtendshow van Arta FM aan dat twee verantwoordelijke ambtenaren direct werden ontslagen.

Sinds: 2018
Donor: Sida
Bedrag: € 90.000


Doneer nu