Psychologische ondersteuning voor Nicaraguaanse journalisten

Sinds het geweld in Nicaragua in april 2018 losbarstte, staan journalisten in het land onder enorme druk. Toch blijven media als Confidencial moedig verslag doen van de mensenrechtenschendingen in het land. Free Press Unlimited ondersteunt Confidencial financieel en zorgt voor psychologische ondersteuning van haar journalisten: hoe kunnen zij in deze bedreigende situatie hun werk blijven doen?

In 2018 brak in Nicaragua een ernstige politieke crisis uit. Demonstraties tegen een pensioenshervorming werden gewelddadig neergeslagen door aanhangers van het presidentsechtpaar Daniel Ortega en Rosario Murillo. Duizenden Nicaraguanen gingen de straat op om te protesteren tegen het geweld. Politie en pro-regeringsgroepen schoten met scherp op demonstranten, waaronder veel studenten. Honderden mensen kwamen om het leven door het geweld.

De crisis heeft vergaande gevolgen voor de persvrijheid in het Midden-Amerikaanse land. Journalisten die schendingen van mensenrechten aan het licht brengen en zich kritisch uitlaten over de regering worden bedreigd, lastiggevallen, in elkaar geslagen en in sommige gevallen opgepakt. Eén journalist werd doodgeschoten terwijl hij de demonstraties filmde. De Stichting Violeta Barrios de Chamorro registreerde tussen april en december 712 schendingen van de persvrijheid.

Inval op de redactie

Confidencial is een van de weinige mediahuizen in Nicaragua die onafhankelijk verslag doet en niet is verworden tot een spreekbuis van de regering. Als uitgever van een nieuwswebsite, twee televisie-uitzendingen en een wekelijks gedrukt magazine, heeft Confidencial sinds de uitbraak van de crisis uitvoerig verslag gedaan van de repressie in het land. Dat kwam het mediahuis duur te staan. In december viel een politiemacht de redactieruimte binnen, nam harde schijven, computers en documenten in beslag en confisqueerde kort erna het pand. Een aantal journalisten ontvluchtte Nicaragua, anderen blijven aan het werk – met alle risico’s van dien.

Miguel* is een van hen. De 21-jarige journalist die twee jaar bij Confidencial werkt, maakt sinds het begin van de crisis lange dagen. Hij werkt onder constante druk, wordt bedreigd op sociale media en zijn interviews zijn vaak zwaar. Bijvoorbeeld met moeders die net hun zoons hebben verloren door het geweld. ‘Ik werd humeurig. Soms sliep ik slecht, ook doordat ik ‘s nachts vanuit mijn huis schoten hoorde’, vertelt Miguel. ‘Geen enkele journalist in Nicaragua voelt zich nu 100 procent veilig. De dreiging is er altijd.’

Traumatische gebeurtenissen

De jonge journalist heeft veel baat bij de psychologische ondersteuning die Free Press Unlimited mogelijk maakt. Yogasessies en psychotherapie helpen de werknemers van Confidencial bij het verwerken van de traumatische gebeurtenissen die ze verslaan en het omgaan met de stress – en met het gevaar dat ze zelf lopen. ‘Het heeft me geholpen de nieuwe situatie in het land beter te accepteren … die hulp van een professional is ontzettend belangrijk om door te kunnen gaan.’

* Om veiligheidsredenen is deze naam gefingeerd.

Sinds: 2018
Donor: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bijdrage: € 57.000


Doneer nu