Rappers betrekken Malinese jongeren bij het nieuws

In Mali is 70% van de inwoners jonger dan 35 jaar. Toch zie je in de media maar weinig terug van de thema’s die jongeren bezighouden. Het rapjournaal van onze partner Kunafoni brengt daar verandering in: jonge rappers brengen het nieuws op een manier waar Malinese jongeren wél op zitten te wachten.

Dat veel jongeren in Mali pessimistisch zijn over hun toekomstperspectieven is niet vreemd. De jeugdwerkloosheid is er hoog, het land kent een van de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld en het noorden van het land zucht onder extremistisch geweld. Kansarme jongeren zijn een makkelijk doelwit voor radicalisering door de vechtende groeperingen.

Dromen realiseren

Journaliste Togola Hawa Séméga schreef onafhankelijke artikelen over de situatie in haar land, maar het lukte haar niet om jongeren daarmee te bereiken. Tijdens een reis naar de Verenigde Staten raakte ze geïnspireerd door een rappende weerman: dat zou een goed concept kunnen zijn om de Malinese jeugd bij het nieuws te betrekken.

‘De toekomst van Mali ligt bij de jeugd, maar steeds meer jonge Malinezen willen het land verlaten’, zegt Séméga. ‘Ze hebben het gevoel dat ze geen kansen hebben en dat hen de mond wordt gesnoerd. Met Kunafoni WebTV wil ik jongeren laten zien dat ze kunnen innoveren, creëren, dromen, maar beter nog: dat ze hun dromen echt kunnen realiseren.’

Free Press Unlimited geloofde in het plan van Séméga. Samen werkten we een onderscheidend format uit: anders dan andere rapjournaals in West-Afrika moest Kunafoni WebTV gebaseerd zijn op objectief nieuws. Free Press Unlimited trainde het team van Kunafoni, dat inmiddels is uitgegroeid tot vijf rappers, drie videojournalisten en een beatmaker, in journalistieke technieken als hoor en wederhoor en storytelling.

Presidentsverkiezingen op de beat

Nu krijgen jongeren wekelijks het online nieuwsbulletin Kunafoni Rappou voorgeschoteld, waarbij achter de halfronde talkshowtafel geen grijze pakken zitten, maar jonge rappers staan. Begeleid door een opzwepende beat vertellen zij over hot issues in hun land. Zo kwamen de presidentsverkiezingen in 2018 ruim aan bod. De videojournalisten van Kunafoni interviewden jonge Malinezen op demonstraties voor de oppositie en de rappers versloegen de officiële resultaten én aantijgingen van fraude.

Steeds meer Malinezen raken in de ban van de creatieve mix van journalistiek, rap en humor van Kunafoni. Het aantal volgers op Facebook groeide sinds maart 2018 van 26.500 tot bijna 40.000. Kunafoni werd in 2018 beloond met een tweede plek in Le Prix francophone de l’innovation dans les médias, een award voor innovatieve mediaformats in de Franstalige wereld. De bulletins maakten afgelopen jaar ook hun debuut op de Malinese televisie: twee keer per week zendt Renouveau TV het rapjournaal uit. Om de rappende nieuwslezers nog bekender te maken onder Malinese jongeren, gaat Kunafoni komend jaar op tournee met liveoptredens door het hele land.

Sinds: 2016
Donor: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bijdrage: € 66.100


Doneer nu