Vechten voor persvrijheid op het internationale toneel

Albana Shala was vier jaar lang namens Nederland voorzitter van UNESCO’s IPDC. Ze was de eerste vrouw die de post bekleedde. Als hoofd van een raad van 39 landen maakte ze zich hard voor gendergelijkheid in de media en de veiligheid van journalisten.

Sterke wetgeving voor persvrijheid, goede arbeidsomstandigheden en professionele opleidingen voor journalisten: het zijn allemaal zaken die bijdragen aan vrije media en een divers medialandschap. Daarvoor zet UNESCO’s internationale programma voor de ontwikkeling van communicatie IPDC zich in. IPDC is het enige VN-forum waarin landen zich samen sterk maken voor de ontwikkeling van media in ontwikkelingslanden.

Free Press Unlimited was er dan ook trots op dat haar programmacoördinator Albana Shala, eind 2014 werd gekozen tot voorzitter van het IPDC. De Nederlandse delegatie bij UNESCO had met succes gepleit voor een media-expert uit onze organisatie. In die positie kon ze zich op internationaal niveau inzetten voor zaken die haar aan het hart liggen: gendergelijkheid en de bescherming van journalisten. Normaal gesproken wordt deze positie maar twee jaar door dezelfde persoon bekleed, en daarna overgedragen naar een vertegenwoordiger van een ander land. Men was echter zo tevreden over het werk van Albana, dat ze werd verzocht om nog een periode aan te blijven.

Betere omstandigheden voor journalisten

Wat merken journalisten in hun dagelijks leven van het werk van IPDC? Dan moet je denken aan de mediaprojecten die het IPDC financiert, zegt Shala: ‘Jonge vrouwelijke journalisten bij lokale radiostations in Mozambique bijvoorbeeld, die producties kunnen maken over gendergelijkheid. Of een bedreigde journalist in Colombia die gebruik kan maken van een programma voor bescherming van mensenrechtenverdedigers en journalisten.’

Maar ook indirect maakt het IPDC een belangrijk verschil voor journalisten: het programma houdt de veiligheid van journalisten én de straffeloosheid van geweld tegen mediawerkers hoog op de VN-agenda. Zo is het VN-Actieplan voor Veiligheid van Journalisten in dit forum bedacht. Hierdoor namen landen als Afghanistan, Guatemala en Zuid-Soedan al concrete maatregelen om straffeloosheid tegen te gaan. Dat is hard nodig: nog altijd blijft wereldwijd 90% van alle moorden op journalisten onbestraft.

Op de bres voor persvrijheid

Albana Shala zette zich als voorzitter in voor meer samenhang tussen de 39 landen die lid zijn van de IPDC-raad en samen het beleid bepalen. Dat is geen makkelijke taak met lidstaten als Cuba en Turkije die sterk uiteenlopende reputaties hebben op het gebied van persvrijheid. Toch lukte het Shala besluiten over de veiligheid van journalisten door de raad heen te loodsen. Ook kon ze als voorzitter meebepalen welke mediaprojecten het IPDC financiert: ‘We zorgden ervoor dat de meeste geselecteerde projecten óók genderongelijkheid aanpakten.’

‘In een klimaat waarin wereldleiders journalisten neerzetten als de vijand en desinformatie zich via sociale media razendsnel verspreidt, is het belangrijker dan ooit om op internationaal niveau te blijven praten over het belang van persvrijheid,’ zegt Shala. Daarvoor blijft ze zich ook de komende jaren inzetten: binnen het IPDC als bestuurslid én vanaf nu weer voluit in haar werk voor Free Press Unlimited.

Sinds: 2015
Donor: Ministerie Buitenlandse Zaken / Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Bijdrage: € 41.000


Doneer nu