Evenementen

Men4Women

Ons Men4Women-initiatief bleek een schot in de roos, om mannen in de mediasector te betrekken bij vrouwenrechten en gendergelijkheid. Begonnen in 2017 als mars in 3 landen, kwamen dit jaar mannen in 14 landen in actie. Die uitbreiding was ook te danken aan de mogelijkheid om online steun uit te spreken via shout-outs onder de hashtag #M4W18. Op onze Facebookpagina posten 140 mensen een foto met zo’n shout-out, en in Mali gebruikten 1.600 mensen een M4W-frame om gendergelijkheid te eisen. In dit West-Afrikaanse land bereikte de online campagne bijna 11.000 mensen. In 8 landen gingen 3.600 mensen de straat op of gingen naar een M4W-evenement. In Nederland werden flyers uitgedeeld op het Mediapark in Hilversum en bij de kantoren van grote kranten. Omdat in steeds meer landen vrouwen samen met mannen in actie kwamen, besloten we de naam van ons initiatief te wijzigen in Move4Women: iedereen in beweging voor vrouwenrechten!

Dag van de Persvrijheid

Op 3 mei organiseerde Free Press Unlimited, samen met onder meer de NVJ, World Press Photo en het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Festival van het Vrije Woord. Op deze Dag van de Persvrijheid kwamen zo’n 150 journalisten, studenten en andere geïnteresseerden naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Zij luisterden naar de Persvrijheidslezing, gesprekken over persvrijheid in het digitale tijdperk en over uitdagingen in de financiële journalistiek. Bovendien gaf een van onze collega’s een workshop over digitale veiligheid.

#FPLive18

Onder deze hashtag plaatsten tientallen bezoekers hun betrokken, emotionele of aanmoedigende boodschappen voor de sprekers tijdens Free Press Live 2018. Opnieuw konden we dit evenement mede dankzij de gemeente Den Haag, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij organiseren in het Vredespaleis.
Op 2 november kwamen ruim 300 journalisten, beleidsmakers, studenten en andere geïnteresseerden luisteren naar een serie indrukwekkende sprekers. Free Press Unlimited-directeur Ruth Kronenburg trapte af met een persoonlijk verhaal over moed en de noodzaak om op te komen voor (pers)vrijheid, waarna Martin Turĉek, Paul Caruana Galizia, Jeroen Akkermans en Paul Vugts bevestigden wat presentatrice Aldith Hunkar al stelde: ‘Being a journalist is a serious health hazard.’ Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bood journalisten in nood een helpende hand: hij lanceerde het Legal Defense Fund, gefinancierd door zijn ministerie, waarmee Free Press Unlimited journalisten in het buitenland juridische bijstand kan bieden.

Journalist Martin Turĉek vertelde hoe de moord op zijn collega Jan Kúciak tot samenwerking tussen Slowaakse media had geleid – en hoe 100.000 woedende demonstranten verantwoordelijke ministers tot aftreden dwongen. Paul, de jongste zoon van de vermoorde onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, benadrukte dat moord op journalisten vaak vooraf gaat door jarenlange bedreigingen. Jeroen Akkermans verhaalde over zijn vasthoudende, jarenlange strijd voor gerechtigheid voor zijn door een Russische raket vermoorde collega Stan Storimans. En misdaadjournalist Paul Vugts, die nét weer aan het werk kon na zich maandenlang schuil te moeten houden wegens doodsbedreigingen, kondigde aan dat hij als eerste zou gaan schrijven over degenen die hem bedreigd hadden: ‘We moeten doorgaan, dat is onze beveiliging.’

Vier bijzondere journalisten kregen de Free Press Awards uitgereikt. De Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award – ging naar de talentvolle, jonge Nigeriaanse journalist Kemi Busari. Hij deed undercover onderzoek, waarmee hij onder meer corruptie bij de Nigeriaanse immigratiedienst onthulde. En de Best Report Award ging naar het Nederlandse duo Mirjam van Biemen en Mijke van Wijk die voor hun radiodocumentaire ‘Waakhond van het woud’ de groene criminoloog Tim Boekhout van Solinge volgden in zijn strijd tegen ontbossing van de Amazone.

De Most Resilient Journalist Award ging naar de Indiase journaliste Rana Ayyub. Ondanks het feit dat ze voortdurend lastiggevallen wordt, zowel online als offline, en doodsbedreigingen ontvangt, gaat zij door met het onderzoeken van corruptie en mensenrechtenschendingen. Ayyub onderzocht buitengerechtelijke moorden op moslims in India en kreeg met haar publicaties een minister achter de tralies. Minister Blok vatte de boodschap achter de Awards treffend samen: ‘Een vrije samenleving kan niet bestaan zonder een vrije pers. En een vrije pers kan niet bestaan zonder moedige journalisten.’